https://www.de-Paula-Lopes.nl
GENERATION I
GENERATION II
GENERATION III
GENERATION IV
GENERATION V
GENERATION VI
GENERATION VI bis
GENERATION VI tertium
GENERATION VII
GENERATION VII bis
GENERATION VII tertium
GENERATION VIII
GENERATION VIII bis
GENERATION VIII tertium
GENERATION IX
GENERATION IX bis
GENERATION IX tertium
GENERATION X
GENERATION X bis
GENERATION X tertium
GENERATION XI
GENERATION XI bis
GENERATION XII
GENERATION XII bis
GENERATION XIII
GENERATION XIII bis
GENERATION XIV
GENERATION XIV bis
GENERATION XV
GENERATION XV bis
GENERATION XVI
GENERATION XVI bis
GENERATION XVII
GENERATION XVII bis
GENERATION XVIII
GENERATION XVIII bis
GENERATION XIX
GENERATION XIX bis
GENERATION XX
GENERATION XX bis
GENERATION XXI
GENERATION XXII
GENERATION XXIII
GENERATION XXIV
GENERATION XXV
GENERATION XVGeneratie 15 (stamoudgrootouders)

19648 Fernandes de Medina [Gen. 15 Nr.: 19648 & 19656 STAMOUDGROOTOUDER].
Hij trouwde met
19649 Nomen Nescio Dias [Gen. 15 Nr.: 19649 & 19657 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Manuel Fernandes de Caminha [Gen. 14 Nr.: 9824 & 9828 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1535 (zie 9824 & 9828).19650 Duarte Ximenes de Aragão [Gen. 15 Nr.: 19650 & 19658 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1503 in Tordesilhas. Duarte is overleden omstreeks 1560, ongeveer 57 jaar oud.
Notitie: Duarte Ximenes, Later “van Aragão”, uit eerbetoon aan zijn meter, Maria van Aragão (dochter van de Katholieke koningin van van Spanje, tweede vrouw van Dom Emanuel).

Duarte Ximenes de Aragão was van de deelnemers aan het consortium 'Affaitadi en Mendes' dat de paprikamarkt domineerde in de eerste helft van de 16e eeuw, wat in overeenstemming is met de chronologie sinds Duarte stierf in 1560, maar dat wordt niet ondersteund door documentatie.

Hieronder is een rekening te zien van 18.000 Réis. Het betreft een autorisatie voor een consultatie op 17-06-1535.
 

Maria de Aragão 1482 - 1517

Op een rood veld twee gouden kolommen in pieken, met daarboven elk zijn fleur de lis, eveneens in goud, en tussen de kolommen twee gekruiste zwaarden in de vorm van een “X”, in zilver, met gouden versieringen. aanhalingstekens, met de punten naar het hoofd (het bovenste deel van het schild).

In 1603 werden deze wapens gecertificeerd aan de familie Ximenes de Aragon, via de wapenkoning André de Herédia, woonachtig in Valladolid, Spanje.
Duarte Ximenes de Aragão, die in Coimbra heeft gestudeerd, zonder nieuws over zijn afstuderen [DUARTE XIMENES, MÉDICO DO CARDEAL-INFANTE]. Infanta's arts en adviseur D. Beatriz, dochter van D. Manuel, O Venturoso. Hij was later ook arts van koning João III, de zoon van Manuel. In 1530 woonde en werkte hij in Lissabon.
 
VERZOEK ca. 1535 VAN DOKTER DUARTE XIMENES AAN KONING JOHN III OM HEM TE BEVELEN HET SALARIS VAN EEN FYSICUS TOE TE VOEGEN


Hij was een zoon van spaanse ouders: filho dos espanhóis Fernão Ximenes e Joana Nunes (duodecavós de Murilo)Cristão-Novo


Door dit huwelijk wordt de familie Ximenes de Aragon Cristão-Novo [nieuwe Christenen], althans deze tak! De term werd ontwikkeld en gebruikt na de Reconquista van het Iberisch schiereiland door de katholieke vorsten. De nieuwe christelijke sociale categorie is gemaakt om te verwijzen naar en om te gaan met de joden en de moren die zich bekeerden tot het rooms-katholicisme. Met name hun zoons zouden van Paus Sixtus V een verklaring ontvangen dat zij een oud chirstelijke afstamming hadden en dat men niet mocht informeren of onderzoeken naar hun joodse afkomst. NB. zie het artikel Inquisition.


De Nederlandse arts Jacob Zwarts [1890 - 1942], historicus en schrijver, student van de geschiedenis van de joden in Nederland, schreef een artikel dat werd gepubliceerd in het Nederlands Joodse dagblad “Nieuw Israelietisch Weekblad”, gedateerd 8 september 1922. In dit artikel staan zowel Duarte Ximenes de Aragão als Isabel Nunes Ximenes genoemd.


Hij huwde ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1523 in Lisboa, Reino de Portugal met de ongeveer 15-jarige Isabel Rodrigues da Veiga [dochter van Dr. Rodrigo da Veiga y Évora]. Uit dit huwelijk kwam de belangrijke koopmansbankiersfamilie Ximenes de Aragão [Aragon] voort, eveneens van Portugees Sefardische Joodse afkomst, die nauw verbonden waren met de Rodriguezen, zowel in het bedrijfsleven als via verschillende daaropvolgende huwelijken. Prominente leden van deze familie vestigden zich in Antwerpen en ook in Florence , waar zij de titels van markies van Saturnia (1593) en Esche (1651) verkregen.
 
 
Hier zien we het echtpaar staan in een kwartierstaat van Inigo Caetano Ximenes Coutinho, als zijnde Duarte Ximenes & Isabel Rodrigues da Veiga. Opmerkelijk is dat zij er twee keer op staan omdat twee van hun kleinkinderen erop voorkomen; Duarte Ximens de Aragão en Joanna Ximenes de Aragão. De probandus Marnix ALexander de Paula Lopes stamt echter af van de zus van de hier getoonde Thomaz Ximenes de Aragão & Theresa de Elvas, namelijk Brites Nunes Ximenes.


19651 Isabel Rodrigues da Veiga [Gen. 15 Nr.: 19651 & 19659 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1508. Isabel is overleden omstreeks 1566, ongeveer 58 jaar oud.
Notitie: Het is misschien in Évora of Coimbra dat de families Veiga en Ximenes elkaar treffen. Zo vinden we de vader van Isabel; Mestre Rodrigo da Veiga Évora, een arts van Dom Manuel, die in Évora woonde en zijn zoon Tomás Rodrigues da Veiga Évora in Coimbra, daar afgestudeerd in de geneeskunde en die een professor daar werd. In deze stad moet Duarte Ximenes de Aragão zijn afgestudeerd.
Het is echter in Lissabon dat Dr. Duarte Ximenes de Aragão zich zou vestigen met Tomás zus, Isabel Rodrigues da Veiga. Door dit huwelijk werd deze tak van de familie Ximenes beschouwd als nieuwe christen.
 
VEIGA is een veel voorkomende naam in de toponymie van Portugal en Galicië. Het betekent “tierra llana” (Vega ~ vruchtbaar en bewerkbaar).
Het betreft een achternaam van de joden en bekeerlingen uit Portugal die de verdrijvingen van 1497 volgden; naar Spanje als bekeerlingen (Cristão-novo), Groot Brittannië, De Nederlanden en Brazilië. In de Lage Landen viel financier José Pinto Veiga op. In Portugal was dat de jonge christelijke inwoner Tomás Rodrigues da Veiga (y Évora), de grootvader van Isabel.


De familie Ximenes de Aragão Ximenes bezat de heerlijkheid Leugenhaghe in Bazel. Het lag in the Land van Waas district. De zoon [Duarte Ximenes de Aragão] van de broer [Rui/Rodrigo] van Brites Nunes Ximenes, dochter van Duarte & Isabel (feitelijk haar neef), kocht het pand in 1595 en in de daaropvolgende jaren werd het complex gerenoveerd en kreeg het de grandeur van een kasteel en de elegantie van een stadsresidentie. Het kreeg al gauw de naam "Blauwhof" [zoals op deze kaart is te zien] omdat bij de bouw veel blauwe arduinsteen was gebruikt en de poorten en luiken blauw waren geverfd.


 
   Manuel Rodigues de Évora e Veiga die met Catharina Lopez de Elvas gehuwd was, is een broer van Isabel Rodrigues de Veiga.


Casa dos Rodrigues de Évora na Rua Meir Antuérpia [het huidige Osterriethhuis]. Woonhuis van Simão Rodigues de Évora e Veiga [Baron van Rode], zoon Manuel Rodigues de Évora e Veiga en Catharina Lopez de Elvas; de hierboven genoemde broer van Isabel Rodrigues de Évora e Veiga. Simão was gehuwd met Dona Ana Lopez Ximenes de Aragão, 'baronesa de Rodes'!


Simão Rodigues de Évora e Veiga Ana Lopez Ximenes de Aragão


Lopez Rodrigues de Veiga was een andere zoon van Manuel Rodrigues d'Evora & Catharina Lopez de Elvas, gehuwd met Louise Coronel. Hun zoon Francisco Rodrigues de Veiga huwde met zijn nicht Gratia Rodrigues d'Evora, dochter van de hierboven getoonde Simão I Rodrigues d'Evora en Anna Lopez Ximenez d'Aragão!


Tomás Rodrigues da Veiga Évora, is een andere broer van Isabel, geneeskundige in Coimbra


Duarte en Isabel kregen vijf zoons: Fernão Ximenes de Aragão & Rui Ximenes de Aragão die later vestigen ze zich in Antwerpen; Thomas Ximenes de Aragão die trouwt met een dochter van António Fernandes de Elvas de penningmeester van Infanta Dona Maria; Manuel Ximenes de Aragão die lid werd van de Sociëteit van Jezus en André Ximenes de Aragão.
Kind uit dit huwelijk:
I. Brites Nunes Ximenes de Aragão [Gen. 14 Nr.: 9825 & 9829 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1534 (zie 9829).19652 Andre Alvares Caldeirão [Gen. 15 Nr.: 19652 STAMOUDGROOTOUDER]. Andre is geboren ca. 1480 in Asturië.
Notitie: De CALDEIRÕES, of CALDEIRAS, zoals sommige van hun nakomelingen deze achternaam ook gebruikten, kwamen Portugal binnen ten tijde van koning Manuel I. André Álvares Caldeirão en zijn vrouw en nicht Brites, waren beiden geboren in Asturië en woonachtig in Setúbal.
De Probandus stamt van twee van hun kinderen af!
 

Hij trouwde met
19653 Brites Cauldron [Gen. 15 Nr.: 19653 STAMOUDGROOTOUDER]. Brites is geborenin Asturië.
Kinderen uit dit huwelijk:
I. Manuel Caldeira [Gen. 14 Nr.: 9826 STAMOUDOUDER] (zie 9826).
II. Leonor Caldeira [Gen. 15 Nr.: 19655 STAMOUDGROOTOUDER] (zie 19655).
19654 Bento Roiz Caldeirão [Gen. 15 Nr.: 19654 STAMOUDGROOTOUDER].
Notitie bij Bento: 'Bento Rodrigues Caldeirão'; era Cav.o Fid. e Moco da Camera e feitor da Fazend do Rey Dom Joõ III. 


Hij trouwde met
19655 Leonor Caldeira [Gen. 15 Nr.: 19655 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Guiomar Rodrigues Caldeira [Gen. 14 Nr.: 9827 STAMOUDOUDER] (zie 9827).
19656 Fernandes de Medina [Gen. 15 Nr.: 19656 STAMOUDGROOTOUDER] (dezelfde als 19648).
Hij trouwde met
19657 Nomen Nescio Dias [Gen. 15 Nr.: 19657 STAMOUDGROOTOUDER] (dezelfde als 19649).
19658 Duarte Ximenes de Aragão [Gen. 15 Nr.: 19658 STAMOUDGROOTOUDER] (dezelfde als 19650).
Hij trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1523 in Lisboa Reino de Portugal met de ongeveer 15-jarige
19659 Isabel Rodrigues da Veiga [Gen. 15 Nr.: 19659 STAMOUDGROOTOUDER] (dezelfde als 19651).19660 Vasco Sequeiros de Abreu [Gen. 15 Nr.: 19660 STAMOUDGROOTOUDER].
Notitie: Cazaes na freguesia de S. Thiago de Gemieira ~ Ponte de Lima
Het getoonde wapen is van zijn kleinzoon Cristóvão Soares de Abreu. Het bestaat uit de wapens van de grootouders van Vasco [Gravura a buril de Nicola de L'armessim]:

Escudo Esquartelado:
I e IV – Sequeiros;
II e III - Abreu.
Sobre-o-todo: Soares de Albergaria.
Timbre: Abreus
Pendente da cadeia, a insígnia
da Ordem de Cristo.
 


Hij trouwde met
19661 Inês Soares de Morim [Gen. 15 Nr.: 19661 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Francisco Soares de Abreu [Gen. 14 Nr.: 9830 STAMOUDOUDER] (zie 9830).20480 Humphrey Copstocke [Gen. 15 Nr.: 20480 STAMOUDGROOTOUDER]. Humphrey is overleden na 10-04-1562 in Cauldon, Staffordshire Kingdom of England.

Notitie bij Humphrey: Also known as Homfrei Capstake

1539 Muster Roll for the Hundred of Tottmonslowe [one of the five old divisions of Staffordshire and was in the north of the County]
Homfrei CAPSTAKE [Humphrey Copstake] of Cauldon, Staffordshire Left a will Proved 10 Apl 1562 in Lichfield Consistory Court.
 
VX/Humpfrey Copstock probate


VX/Humpfrey Copstock Will


Hij trouwde met
20481 Elisabeth Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 20481 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Sampson Copestake [Gen. 14 Nr.: 10240 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1530 in Ellastone Staffordshire, Kingdom of England (zie 10240).
24896 Hermann Hensons [Gen. 15 Nr.: 24896 STAMOUDGROOTOUDER]
, geboren omstreeks 1470 in Rhenegge Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Hermann is overleden.
Hij trouwde met
24897 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 24897 STAMOUDGROOTOUDER]. - is overleden.
Kind uit dit huwelijk:
I. Peter Hensgen [Gen. 14 Nr.: 12448 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1510 in Rhenegge Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation (zie 12448).
25216 Everardus (Evert) Borren [Gen. 15 Nr.: 25216 STAMOUDGROOTOUDER].
Notitie: Opvallend is dat Evert in Ede woonde. Zowel zijn broers als zuster woonden in Amersfoort.
Evert is overleden in 1553 in Velthuisen [Ede]. Dit was hetzelfde jaar waarin ook zijn moeder overleed.
Al vroeg werd Veldhuisen als buurtschap van Ede aangeduid:

Buirspraecke in der
Dorp van Ede und
Buirschap Velthuisen


Obijt in E(de) circa Velthuis Evert Borre filius Elbertgen Borren et Jan frater eius emit cormedam fratris sui pro 4 riddergld. 20 stb. ad symbolum absque damno meo Actum 18 Novembris in praesentia pastoris nostri Jan Sloese, Merten van Scharpenzeel et Gerrit Boijen, solvit eadem hora 2 equites ad Computatum reliquos 2 dabit ante Natalem Christi, habet 2 fratres Jan praedictum, Goert seniorem et Reijnerken sororem morantem in Amsfort, hoc anno, de hac summa habebit Slodse 15 cantharos vini facit 41 stb. 1 orth Boije et Sloese habent partes suas integras.
 
Evert Borren, zoon van Elbertgen Borren, overleed in Ede in 1553, hetzelfde jaar als zijn moeder. De locatie is nauwkeuriger aangegeven: Velthuis bij Ede.
De tekst vervolgt met de vermelding dat bij akte van 18 november (1553) voor de heren Jan Sloese, Merten van Scharpenzeel en Gerrit Boijen, Evert Borres broer Jan 2 delen van de keurmede betaalde. Met Kerstmis betaalden Jan, Goert de oudste en Reijnerken de resterende 2 delen in Amersfoort.


Hij trouwde met
25217 Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25217 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Maes Everts [Gen. 14 Nr.: 12608 STAMOUDOUDER] (zie 12608).
25218 Ghijsbert Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25218 STAMOUDGROOTOUDER].
Hij trouwde met
25219 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25219 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Lammetgen (Metgen) Ghijsberts [Gen. 14 Nr.: 12609 STAMOUDOUDER] (zie 12609).
25220 Evert Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25220 STAMOUDGROOTOUDER].
Hij trouwde met
25221 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25221 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Rutgerus (Rutger) Everts [Gen. 14 Nr.: 12610 STAMOUDOUDER] (zie 12610).
25222 Bessel Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25222 STAMOUDGROOTOUDER].
Hij trouwde met
25223 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25223 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Grietgen Bessels [Gen. 14 Nr.: 12611 STAMOUDOUDER] (zie 12611).
25616 Dirk Hilling [Gen. 15 Nr.: 25616 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1467 in Niederlangen-Hilgen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Notitie bij de geboorte van Dirk: Geboren um 1467
Dirk is overleden na 1536 in Niederlangen-Hilgen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 66 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Dirk: Gestorben nach 1536, urk. 1499-1536, 1542 tot.
Notitie bij Dirk: Zahlt 1499 2 Mark Strafe für Körperverletzung, zahlt 1534 3 Mark 4 Schillinge Strafe "van eynem broicke"
Religie: Katholiek
Hij trouwde ongeveer 29 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats omstreeks 1499 in Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation met:
25617 Haseke N. [Gen. 15 Nr.: 25617 STAMOUDGROOTOUDER]. Haseke is overleden na 1542 in Niederlangen-Hilgen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Notitie bij overlijden van Haseke:
Gestorben nach 1542, urk. 1499-1542
Notitie bij het huwelijk van Dirk en Haseke: Trauung nach 1499
Kind van Dirk en Haseke:
I. Godeke Hilling [Gen. 14 Nr.: 12808 STAMOUDOUDER] (Zie 12808)25656 Christian von Langen [Gen. 15 Nr.: 25656 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1505 in Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Notitie bij de geboorte van Christian: geboren um 1505
Christian is overleden na 1568 in Sögel Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 63 jaar oud.
Bestallung als Richter op 9 juli 1530.
Notitie bij overlijden van Christian: Gestorben nach 1568 in Sögel
 

Notitie bij Christian: Richter auf dem Hümmling [rechter op de Hümling],
Urk. 1530-1568, 1571 tot,
1530 Richter [09.07.1530] auf dem Hümmling als Nachfolger seines Schwiegervaters Nikolaus Kerstiens,
1543 wird von Deythart to Werpelo und dessen Sohn geschlagen, wofr diese 28 Thaler Strafe zahlen müssen, baut "auff gemeinen grunde und brincke zu Soegell eine behauungh undt unterschiedtliche andere Zimmer mit hatten und vorwien und Willen der semptlichen Eingeseenen"
1544 zu
HOF Brahe [leenguet tho Brae] mitbelehnt, siehe seinen Vater Andreas von Langen, Großvater Engelbert II von Langen und seinen Urgroßvater Engelbert I von Langen [der 1436 den Hof Brahe kaufte]. Schliet Mesalliance (~ huwelijk met iemand beneden eigen stand), wird nicht mehr belehnt.Familiewapen van dit geslacht is met een ´schapeschaar´ in het wapen. Wenn Langen dem Worte nach auch langgestreckte Flurfläche oder Ansiedlung bedeutet, so ist es aber auch möglich, dass die Familie von Langen als Ortsadel der Namengeber der gleichnamigen Ortschaft war. Zu den Rittern der Burgmannschaft von Landegge gehörte nämlich unter anderem ein Ritter von Langen, der eine Schafschere im Wappen führte und aus Langen (Kirchspiel Lathen) stammte. Deshalb die Schafschere im Oberlangener Wappen.


 


1568 overleden na 1568 te Sögel, zoon van Andreas von Langen Christian wird mehrmals als 'Bastard' bezeichnet, zudem bekommt er (wie bei unehelichen Adelsabkömmlingen üblich) keines der väterlichen Lehen nach dessen Tode. Christians Mutter ist unbekannt und war nicht mit Andreas von Langen verheiratet.Christian, de eerste zoon van Andreas von Langen, wordt herhaaldelijk een 'bastaard' genoemd, en hij ontvangt geen van zijn vaders goederen na zijn dood (zoals gebruikelijk is bij onwettige afstammelingen van de adel). Christian's moeder is onbekend en was niet getrouwd met Andreas von Langen. Zijn wettige zoons die zouden volgen hebben daarentegen wel van hem geërfd.


Der Elekt von Münster, Wilhelm, belehnt Herbort van Langen tor Swakenborch, Sohn des Andreas, behufs seiner Person und seines Bruders Hinrick mit der Woestenmollen, mit Bengenhues, jetzt gen. Benenhues to Loeden, Ksp. Holte, mit dem halben Zehnten zu Hamm, Ksp. Haselünne, mit dem Fobbe Fien, Henneken kotte to Backhorden, Ksp. Herßlike, mit dem Viertelzehnten zu Heeden im Kirchsp. Haselünne, mit Bolenhues, jetzt gen. Lubbert Schultsen Hues to Leyde, Ksp. Aschendorf, mit des Meyers Erbe zu Ahusen, Ksp. Essen vor Quakenbrück, mit dem Burglehn zu Fresenberge, mit der Rente über das Langenhues und Kotkroleueshues, zu Andorpe, zubehörig dem Burglehn zu Haselünne [12-09-1555].
 
Bischof Johann von Münster, Administrator zu Osnabrück, Postulierter zu Paderborn, belehnt Herbert von Langen zur Schwakenburg, Sohn des + Andreas, auch zu Behuf seines Bruders Henrich mit der Woestenmollen, mit Bungenhues, jetzt genannt das Benenhauß zu Loedenn, Ksp. Holte, mit dem halben Zehnten zu Hamen, Ksp. Haselünne, mit dem Fobbenfien Henneken Kotten zu Backerde (Backherden), Ksp. Herzlake (Harßlicke), Gericht Haselünne, dem Viertelzehnten zu Heeden im Ksp. daselbst, mit Belenhus, jetzt genannt Lubberten Schulten Haus zu Leide, Ksp. u. Gericht Aschendorf, mit des Meiers Erbe zu Ahausen, Ksp. Essen vor Quakenbrück, mit dem Burglehn zu Fresenberg, einer Rente über das Langenhaus und Kottroleveshaus zu Andorpe, gehörig zum Burglehn Haselünne. Unterschr. des Joh. Tegeder [21-06-1568].
 
Die Verordneten der Regierung des Stifts Münster belehnen den Heinrich von Langen zu Schwakenburg, weiland Andreas Sohn, mit der wüsten Mühle, mit Bengenhaus, jetzt Benenhaus genannt, zu Loeden, Ksp. Holte, mit dem halben Zehnten zu Hamm, Ksp. Haselünne, mit Fobben Fyen Henneken Kotten zu Bakherden Ksp. Harßlike (Gericht Haselünne) , mit 1/4 Zehnten zu Heeden, mit Belen Haus, jetzt genannt Lubbert Schulten Haus zu Leide, Ksp. u. Gericht Aschendorf, mit Meiers Erbe zu Ahausen, Ksp. Essen vor Quackenbrück, mit dem Burglehn zu Fresenberge, mit der Rente über das Langenhaus u. Kotte Roleves Haus zu Andorpe, gehörig zum Burglehn Haselünne. Z.: Ludger von Raßfeld, zu Wolbeck u. Sassenberg Drost, und Veit Erlens, Sekretär [30-09-1579].


Die Abkunft des Christian von Langen als Sohn ...

Die Abkunft des Christian von Langen als Sohn des Andreas ist 100% sicher und urkundlich bezeigt:

Am 15.4.1608 machte Rudolf von Langen zur Schwakenburg sein Testament. Dieser Rudolf war der Sohn von Heinrich von Langen und Adelgunde von Münster, also der Enkel von Andreas. In diesem Testament nennt Rudolf den verstorbenen Richter Christian den "Halbbruder seines Vaters Heinrich". Dass Christian nicht ehelich war, ergibt sich aus einer Angabe aus dem Jahr 1571 über Christians Sohn und Nachfolger
Bernhard von Langen "Der Richter alhier ist Bernhard von Langen, des seligen Richters Sohn, der ein Bastard von den von Langen gewesen ist". Damit ist sicher dass Christian der uneheliche Sohn von Andreas ist. Die Mutter ist unbekannt.


Religie: Katholiek
Hij trouwde ongeveer 25 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 09-07-1530 te Sögel Niedersachsen, Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation met:
25657 Lummeke Kerstiens [Gen. 15 Nr.: 25657 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1505 in Sögel, Niedersachsen, Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Notitie bij de geboorte van Lummeke: geboren um 1505
Lummeke is overleden na 1568 in Sögel, Niedersachsen, Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 63 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Lummeke: gestorben nach 1568 in Sögel, urk. 1568
Religie: Katholiek
Notitie bij het huwelijk van Christian en Lummeke: Trauung vor 1530
Kind van Christian en Lummeke:
I. Bernhard von Langen [Gen. 14 Nr.: 12828 STAMOUDOUDER] (Zie 12828)
25664 Hermann van Groningen [Gen. 15 Nr.: 25664 STAMOUDGROOTOUDER]
, geboren omstreeks 1490 in Niederlangen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Notitie bij de geboorte van Hermann: geboren um 1490
Hermann is overleden na 1568 in Niederlangen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 78 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Hermann: gestorben nach 1568 in Niederlangen, urk. 1557-1568
Notitie bij Hermann: Beerbter
Religie: Katholiek
Hij trouwde met:
25665 N. N. [Gen. 15 Nr.: 25665 STAMOUDGROOTOUDER]. N. is overleden na 1525 in Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Kind van Hermann en N.N.:
I. Johann van Groningen [Gen. 14 Nr.: 12832 STAMOUDOUDER] (Zie 12832)
25728 Johann Eynhuis [Gen. 15 Nr.: 25728 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1490 in Oberlangen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
De veestapel van Johan Eijnhuus wordt in het jaar 1545 opgeschreven in verband met belastingafdracht naar de bischop:
- 4 paarden (pherden)
- 2 veulens (iunk)
- 16 koeien (koijge)
- 16 runderen (rinder)
- 16 zwijnen (swinen)
- 7 biggen (iung)
- 15 voerhooi (foder hoijge)
Johan ‘gyfft 3 molt rogge, 3 molt ?’. Hij is ‘30 gulden ‘schuldich’. Johann is overleden na 1545 in Oberlangen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 55 jaar oud.
Religie: Katholiek
Hij trouwde met:
25729 N. N. [Gen. 15 Nr.: 25729 STAMOUDGROOTOUDER]
Kind van Johann en N.N.:
I. Hermann Eynhus [Gen. 14 Nr.: 12864 STAMOUDOUDER] (Zie 12864)
25760 Dirich Smidt [Gen. 15 Nr.: 25760 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1500 in Niederlangen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. In 1536 wordt hij Dirderich Smitt genoemd.
In 1557 wordt Dirich Smit aangeduid als slichte vrije kötter.
Dirich is overleden na 1557 in Niederlangen Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 57 jaar oud.
Religie: Katholiek
Hij trouwde met:
25761 N. N. [Gen. 15 Nr.: 25761 STAMOUDGROOTOUDER]. N. is overleden na 1530 in Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Kind van Dirich en N.:
I. Abell Smit [Gen. 14 Nr.: 12880 STAMOUDOUDER] (Zie 12880)
25792 Segebert ton Rupenneste [Gen. 15 Nr.: 25792 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1490 in Rupenest Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Segebert is overleden na 1535 in Rupenest Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, minstens 45 jaar oud.
Notitie bij Segebert: Urk. 1534-1535
Beroep: Beerbter [Landbouwer]
Religie: Rooms Katholiek
Hij trouwde met
25793 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 25793 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Balmann ton Rupenneste [Gen. 14 Nr.: 12896 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1520 in Rupenest Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation (zie 12896).
25808 Hinrich Tolen [Gen. 15 Nr.: 25808 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1550 in Fresenburg Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Hinrich is overleden na 1570 in Fresenburg Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 20 jaar oud.
Religie: Evangelisch Luthers
Hij trouwde met:
25809 N. N. [Gen. 15 Nr.: 25809 STAMOUDGROOTOUDER]. N. is overleden na 1570 in Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Kind van Hinrich en N.N.:
I. Wilcke Tole [Gen. 14 Nr.: 12904 STAMOUDOUDER] (Zie 12904)
25824 Hermann ton Stroen [Gen. 15 Nr.: 25824 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1540 in Ströhn Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Hermann is overleden na 1579 in Ströhn Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, ongeveer 39 jaar oud.
Religie: Katholiek
Hij trouwde met:
25825 N. N. [Gen. 15 Nr.: 25825 STAMOUDGROOTOUDER]. N. is overleden na 1570 in Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation.
Kind van Hermann en N.N.:
I. Telo Stroetmann [Gen. 14 Nr.: 12912 STAMOUDOUDER] (Zie 12912)
26562 Jacob Stamm [Gen. 15 Nr.: 26562 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1575 in Helvetia. Jacob is overleden.
Religie: Mennoniet [zie artikel: Mennonites].
Hij trouwde met
26563 Elsbeth Huss [Gen. 15 Nr.: 26563 STAMOUDGROOTOUDER], geboren omstreeks 1575 in Helvetia. Elsbeth is overleden.
Religie: Mennoniet [zie artikel: Mennonites].
Kind uit dit huwelijk:
I. Anna Stamin [Gen. 14 Nr.: 13281 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1595 in Helvetia (zie 13281).26698 Johann von Vietinghoff genannt Scheel [Gen. 15 Nr.: 26698 STAMOUDGROOTOUDER], geboren in 1480. Johann is overleden na 1547, minstens 67 jaar oud.
Notitie bij Johann: Vietinghhoff genannt Scheel / Vitinckove Stael von Holstein / von dem Vitinchove genannt Schele.
Religie: Rooms Katholiek
 

Hij trouwde met
26699 Ursula Dorothea Sobbe [Gen. 15 Nr.: 26699 STAMOUDGROOTOUDER], geboren in 1485. Ursula is overleden vóór 1526, ten hoogste 41 jaar oud.
Religie: Rooms Katholiek
 

Link naar Karel de GroteKind uit dit huwelijk:
I. Katharina von Vietinghoff genannt Scheel [Gen. 14 Nr.: 13349 STAMOUDOUDER] (zie 13349).
26700 Arndt Märker genannt Fröhling [Gen. 15 Nr.: 26700 STAMOUDGROOTOUDER]
, geboren omstreeks 1498.
Notitie bij Arndt: Nam de boerderij en naam van zijn vrouw over!
Religie: Rooms Katholiek
Hij trouwde, ten hoogste 29 jaar oud, vóór 1527 in Hattingen, Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation met
26701 Hille Märker [Gen. 15 Nr.: 26701 STAMOUDGROOTOUDER].
Notitie: Ook wel Mercker!
Religie: Rooms Katholiek
Kind uit dit huwelijk:
I. Johann Märker genannt Fröhling [Gen. 14 Nr.: 13350 STAMOUDOUDER], geboren vóór 1527 (zie 13350).
26884 Johann Fabri (Fabrizius)[Gen. 15 Nr.: 26884 STAMOUDGROOTOUDER]
, geboren in 1460 in Koblenz, Rheinland-Pfalz, Deutschland. Johann is overleden.
Note: Fabri komt van Fabricius!
Hij trouwde, ongeveer 29 jaar oud, omstreeks 1489 in Koblenz, Rheinland-Pfalz, Deutschland met
26885 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 26885 STAMOUDGROOTOUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Nikolaus Fabri [Gen. 14 Nr.: 13442 STAMOUDOUDER], geboren omstreeks 1490 in Koblenz Reinlandpfalz Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation (zie 13442).27004 Eberhard (Ebert) von Weiffenbach [Gen. 15 Nr.: 27004 STAMOUDOVEROUDER], geboren omstreeks 1470 in Marburg, Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Eberhard is overleden.
Hij trouwde met
27005 - Nomen Nescio [Gen. 15 Nr.: 27005 STAMOUDOVEROUDER].
Kind uit dit huwelijk:
I. Hermann von Weiffenbach [Gen. 14 Nr.: 13502 STAMOUDOUDER] (zie 613502).
 

VERVOLG

ZIE GENERATION XV bisNAAR BOVEN / TO TOP OF PAGE