Countess
Esquire
Princess
Lord of Ampel
Rich Ante
Emperor
Napoleon Buonaparte
Resident / Crown jewels
Relic-holder
Stuart
Mayors & Bailiffs
VOC
Benjamin Franklin
Rembrandt
Pope
Inquisition
Theology
Wtenbogaert
Peace of Westphalia
van Oldenbarneveldt
State Portrait
Governor
Castle Berckenrode
Castle 'te Vliet'
Bloodstained House
Assasination
Slaves
Brazilian culture
Opening a grave
Pieter Post
Banking matters
1929 Crash
Nationalities
Unknown (wartime)marriage
Preventing a kidnapping
Winnie the Pooh
Task for the Probandus
Grote landheer van Ampel / Sénôpati of Ampel

Sénôpati & Bronbeek

Johannes Augustinus (Tinus) Dézentjé. Grote landheer van Ampel. Hij beheerde ruim 1275 ha. Land. Ook de bewoners van Augustinus' desa's deelden in zijn welvaren. Hij stelde zaaigoed en buffels ter beschikking aan de bevolking, die hem onvoorwaardelijk trouw was. Dit bleek tijdens de Java-oorlog, toen Dezentjé uit zijn opgezetenen een eigen legertje van zo'n 1500 man kon opstellen, dat als hulpkorps bij de gouvernementstroepen een wezenlijk aandeel had in het neerslaan van de opstand in het noordelijk deel van Midden-Java. Verder was het bij de aanvang van de Java-oorlog mede aan zijn bemiddeling te danken, op verzoek van generaal De Kock, dat de soenan zich in het conflict neutraal opstelde. Voor deze diplomatieke inspanning en de verrichtingen van zijn legerkorps werd hij nadien benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste en hoogste Nederlandse civiele orde en werd op 29 september 1815 door Koning Willem I ingesteld. De Orde "strekt tot vererende onderscheiding van Nederlanders. die bewijzen geven van beproefde vaderlandsliefde, bijzondere ijver en trouw in het volbrengen hunner burgerplichten of buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten". Hij is ook onderscheiden met de medaille van de Java-oorlog.
Zie ook artikel Princess !


 



6/54 Benoeming tot Ridder in de Orde van den Nederlandschen Leeuw.  6/54 Benoeming tot Ridder in de Orde van den Nederlandschen Leeuw.   6/54 De Orde "strekt tot vererende onderscheiding van Nederlanders.  6/54 Onderscheiden, als niet militair, voor bewezen diensten gedurende de Java oorlog   6/54 Onderscheiden, als niet militair, voor bewezen diensten gedurende de Java oorlog  


6/54 Brief tijdens Java oorlog 


Hij staat ook bekend als de enige Senôpati (veldheer over 1000 man) van den Soenan in den Java-oorlog. Bij genaamd de Sergi van Ampel, de Indische Willem de Zwijger. Als één van de zeer weinige burgers hangt er een schilderij van hem in Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek. Men biedt aldaar ouderenzorg aan oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het museum is het centrum van kennis over het militair-koloniaal verleden en het KNIL.

6/54 Johannes Augustinus Dezentjé   6/54 Geboortehuis  6/54 Encyclopedie   6/54 Ampel te Java  
6/54 Landhuis te Ampel   6/54 Begraafplaats waar J.A. Dezentjé ligt   6/54 Overlijdensbericht Algemeen Handelsblad   6/54 Overlijdensbericht  


Johannes Augustinus (Tinus) Dézentjé. Great Lord of Ampel. He managed over 1275 ha. land. The occupants of this land also shared in its profits. He gave them seeds and buffalos, because they were unconditionally faithful. This proved to be very useful during the Java-war. Dezentjé formed his own army of 1500 people, who helped the government troops and made a substantial difference in crushing the rebellion in the north part of the Middle of Java. Furthermore it was at the start of Java-war that, at the request of general the Kock, Dezentjé saw to it that the soenan became neutral in the conflict. For this diplomatic effort and the achievements of his army he was awarded, by appointed from the King, the knighthood in the order of the Dutch lion. He also received the medal of Java-war. As one of very few people one can find a painting of him hanging in the royal ‘tehuis for Oud-Militairen‘ and museum Bronbeek. Those who have served in the Dutch armed forces and the former royally Dutch-Indonesian army are taken care for in Bronbeek. It is the centre of knowledge concerning militair-koloniaal past and the Royal Dutch Indonesian Army (KNIL.).
Also please see the article Princess !

Kinderen een schoonkinderen

Johannes Augustinus Dezentje had maar liefst 28 kinderen! Hieronder treft u enkele kinderen met hun aanhang aan.

Klikt u hier voor een uiteenzetting: KINDEREN VAN JOHANNES AUGUSTINUS DEZENTJÉ [41 KB] .

Wilhelm Hilling, gen. 6 Nr.: 50 OUDOUDER  Johanna Philippina Dezentjé * 16-08-1815  Elias Raket 
Amppellius Ferdinandus Dezentjé [blind] * 24-07-1855  Maria Adriana Clifford Kocq van Breugel   Helena Suzanna Dezentjé, * 18-08-1831 gen. 5 Nr.: 27 BETOVERGROOTOUDER van de Probandus  
Jan Adam Kruseman, gen. 5 Nr.: 26 BETOVERGROOTOUDER van de Probandus   Johannes Augustinus Dezentjé * 19-08-1832  Engelina Florentina Willemsz. 
Sophia Magdalena Dezentjé * 06-03-1835  Johannes Augustinus Diederik Casper Dezentjé * 25-08-1839  DEZENTJÉ 


6/54 Oproep aan nabestaanden inzake de erfenis   Georgius Leonardus Dorrepaal [1816-1883]  


Landgoed Ampel

Hoofdpoort  1834  Oprijlaan vanuit landhuis gezien 


Hoofdpoort vanaf de weg naar het Landgoed Ampel gezien. 


Het huis, 2041 voet hoog gelegen, is in den trant der dalams der prinsen van Solo of der regenten van Java gebouwd en ook zoo ingerigt en gemeubileerd, en met een hoogen en dikken muur als een fort of vesting omgeven, waarop 4 bastions en steenen schildhuisjes gebouwd zijn. Een corps Predjoerits of inlandsche soldaten (schutterij), dat hij zelf had opgerigt, gekleed en uitgerust, bewaakte de hooge poort en betrok des avonds de wacht op den ringmuur. Binnen dien muur zag men een aantal bijgebouwen, wachthuisjes (gardoe), pondoks, vijvers, badplaats, geweren, lansen, pieken, trommen, boschhanen (ayam-alas) onder koerongans (kooijen, in den vorm van een kinder-loopmand), tortelduiven (perkoetoet en tjikoekoer), en verder een groot gamlang-spel, een groote klok of bengel (lontjing), in één woord al de omgeving, die men bij de inlandsche vorsten en regenten aantreft.

Voorzijde landgoed Ampel op Java Nederlandch Indië 


Beeld ingang Landgoed
Ampel op bordes links 
Beeld op het bordes midden  Beeld ingang Landgoed
Ampel op bordes rechts 














Johannes Augustinus [Tinus] Dezentjé 


NAAR BOVEN / TO TOP OF PAGE